Onsdag

Igårkväll så kom vi på att vi skulle upp på skogen och plocka lite blommor och göra fint här hemma. Renfana är en gul blomma som är rätt så fin, den finns inte här runtikring gården men i massor uppe på skogen, vi hittade en massa andra fina blommor också. När vi kom hem så kom jag på att jag inte har nån framtid som florist.

Inatt så vaknade jag av att det regnade.

När jag klev upp så insåg jag ju att planerna jag hade på att slipa vårt utebord inte hade de bästa förutsättningarna. Allt var blött och trist efter nattens regnande.

Istället för att vara ute och slipa bordet så var jag inne och letade efter en gammal almanacka från 1975. Anledningen är att jag vet att det står om klimatets ändringar i den och vad som var på tapeten gällande det då. Jag hittade inte nån almanacka men en hel del annat kul att läsa i.

Här finns mycket av min Farmors saker och böcker, min Farmor har mycket böcker om matlagning och om astrologi, spådomar och sånt. Farmor var lite häxa kan man nästan säga. Just idag hittade jag en bok om namn, namnens ursprung och betydelse. Och så hittade jag en bok med samlade kåserier av diverse författare, den fastnade jag lite i.

Mitt i läsandet så fick jag en annan idé om vad jag skulle göra inomhus. Baka maränger! Japp, så funkar mitt huvud, idéer bara poppar upp helt utan anledning.

Fram med en av Farmors receptböcker och leta upp ett recept på maränger. Två äggvitor och fyra matskedar socker skulle vispas ihop. Tur att vi har elvisp här! In med marängerna i ugnen och så började jag göra sockerkakssmet.

Smeten i formen. Ut med marängerna och upp med temperaturen och in med sockerkakan. När sockerkakan var klar och ute ur ugnen så var det ner med temperaturen och in med marängerna igen.

Sockerkakan bakades för att vi skulle ha gäster på middag idag. En av gästerna gillar nybakad sockerkaka till fikat, annars hoppar han över fikabröd.

Sen kom solen!

Vi satt på kökstrappan och löste korsord tills det var dags att sätta potatisen på spisen. Det var så himla varmt och skönt! Det hade varit helt perfekt om det vädret börjat lite tidigare på dagen tycker jag. Fast det är ju klart, det hade inte blivit några maränger om solen varit framme hela dagen.

Precis när potatisen var färdigkokt så svängde våra gäster in på gården. Tajming in i minsta detalj!

Nu skulle vi ju ha potatismos så som vanligt när jag ska göra mat till gäster så var maten inte klar. Tur att vi har elvisp här så att det går snabbt och lätt att göra potatismos!

När våra gäster lämnat oss så var det fortfarande sol och fint ute och dessutom så hade det torkat upp rätt bra. Det var bara att dra fram slipmaskinen och ge sig på bordet! Se vilken utrustning jag har på mig, stickad luva, solglasögon, snusnäsduk och barfota:

Bordet blev färdigslipat och då var det bara att åka ner till sjön och bada. På bordet var det mer att slipa och därmed mer damm. Dagens bad och tvätt utfördes med både svamp och ryggborstare men jag tror jag har en del damm kvar på kroppen allafall.

Såhär i nårrland så är växtligheten lite senare än vad den är hemma. Först nu så börjar vinbären bli klara här och då är det ändå tidigt för vinbär här.

Som vanligt är det inget att se på tv men jag har hittat en bok som verkar lovande. Jag kan gå å lägga mig nio på kvällen bara för att få läsa!

Kommentarer till ovanstående, eller annat, kan lämnas i Gästboken



citat från "barns tankar om kärlek":

"Det är svårt att ha en tjej om man säger till någon att man tycker att hon är dum och hon hör."
Armin, 9 år

föregående dag
nästa dag


© filuran 2009